iklan

Followers

Pages

Monday, 30 December 2013

Biar papa asal bergaya

Biasa dengar pepatah orang Perak? "Biar papa asal bergaya"... biar duit habis asal personaliti dan gaya tetap gah dan hebat. Baik lelaki mahu pun perempuan memang ada yang pegang prinsip ni.

Sanggup berhabis duit semata-mata kerana nak membeli pakaian, make-up, beg mahu pun kasut mahal-mahal. Padahal ada perkara lain yang lebih perlu diutamakan. Kadang membeli tak setara dengan pendapatan. Umpama kadar berbelanja lebih tinggi daripada pendapatan. Sebab tu ramai yang terjerat dengan terlebih menggunakan kad kredit kerana gagal mengawal nafsu.

Orang kata "ukur baju di badan sendiri". Berbelanja biarlah berpada dengan pendapatan. Dulukan yang penting dulu seperti bayar sewa beli rumah, kereta, bil-bil semasa, keperluan sekolah dan sebagainya. Ada lebih bolehlah nak berbelanja ikut kehendak pula.

Kadang gelihati juga bila ada kawan yang sanggup berhabis duit beli kereta mahal-mahal, lepas tu mengeluh kata duit tak cukup pulak. Dah tau gaji tak cukup, beli ajelah kereta yang lebih rendah harganya supaya sepadan dengan gaji. Ini tidak! Sanggup catu duit sekolah dan makan pakai anak-anak.

Kita kena ingat, apa nak takut dengan pandangan orang kalau kita guna barangan tak berjenama atau pandu kereta murah mahu pun rumah sederhana je. Ada orang yang mengata tu tolong bayarkan untuk kita ke? Tidak juga rasanya. Jadi belilah yang sepadan dengan gaji kita. Tak perlu nak menunjuk-nunjuk sampai sanggup mencatu belanja yang penting. Kadang tu tak ada pun orang mengata, kita saja yang risau sendiri.

Apa nak malu dengan barang yang murah? Kalau rajin mencari di internet tu, banyak barangan berkualiti dan berjenama yang boleh kita perolehi dengan harga yang murah. Trend paling mudah sekarang boleh juga cari pelbagai jenis barang di 'Carboot Sales'. Macam-macam ada....!

Carboot sales di Bandar Seri Putra

2 comments:

ummiross said...

Ada carboot sale kat Bandar seri Putra ye..waa boleh juga ummi singgah ni Liza.

Hanis Azla said...

As-salam kak liza..

Selalunya untuk saya, harga dan jenama tak jadi keutamaan.. apa yang penting mampu milik mengikut kemampuan.. yg murah pun kalau berkualiti tetap juga berbaloi membeli..