iklan

Followers

Pages

Friday, 22 April 2011

Ikan wadi dengan kari telur je


Ikan wadi

Hari ni aku masak simple ajelah. Goreng ikan wadi dengan kari telur aje. Ikan wadi ni hubby aku beli kat kampung dia kat Semanggol, Perak. Orang banjar memang panggil ikan wadi, yang lain panggil ikan pekasamlah gamaknya. Bukan aku reti sangat pun.

Biasanya aku goreng dan tumiskan dengan bawang besar je. Kalau ada cili kering lagi sedap. Ala-ala ikan masin juga rasanya. Makan saja dengan nasi panas pun memanglah sedap. Gambar ikan wadi kat atas tu aku ambil di blog adik ni : Blueberry Cheese... dia masak lagi hebat. Terliur aku dibuatnya.

Anak-anak memang suka makan kari. Sama macam arwah ayah aku. Tak kiralah kari ikan, kari ayam atau pun kari telur ayam. Aku buat pun tak pedas sangat, sesuailah untuk anak-anak aku. Teringat dulu mak marah aku sebab tak tumis kari tu sampai pecah minyak. Maknanya tak sampai masak betul. Hasilnya masakan kari jadi tak sedap le. Itu kisah nak mengelat masa kecik-kecik dulu. Kerana teguran maklah aku akan sentiasa terfikir tentang mak setiap kali masak kari.

Telitinya mak aku memasak. Bila karinya dah masak, mak aku akan alihkan periuk ke tempat yang sejuk. Begitu juga setiap kali mak masak lemak, mak akan alihkan juga periuk tu. Takut santan pecah katanya. Bila santan pecah tu memang masakan jadi tak cantik dan tak sedap. Itu mak aku kata kat aku le. Tak tau le apa yang pakar kata..he..he.. aku ni hentam aje.

20 comments:

Dr K said...

1st time saya dengar ikan wadi ni...macam ikan talapia kecik aja kan..

kay shafiQ said...

Fuhh interesting. Bleh try ni

ummiross said...

Pergh!!! ikan pekasam favourite ummi,xde lauk lain pun takpe..

shafiq ahmad said...

wah kulaan ka ini??haha

Muhaimin said...

Tak pernah dengar nama ikan wadi, tapi dari segi rupa memang dah selalu saya 'baham' ikan nih ehehe..

tim_fs said...

wadi...first time dgr ni kak..biasa panggil ikn pekasam je..

Scorpio Warrior said...

haha. bukan saya masak kak. mama yg masak.ihihihih

Liza @ Adzriel AB said...

Daddy Ziyyad : biasa depa buat dgn ikan puyu atau sepat. mmg nampak mcm talapia je rupanya.

Liza @ Adzriel AB said...

kay shafiQ : biasa stok beli kat bagan serai je. tapi ada yg jual online.

Liza @ Adzriel AB said...

diana : mesti nak rasa kari diana. mesti..biasanya utamakan yg depa suka je.

Liza @ Adzriel AB said...

ummiross : dgn nasi panas... selera

Liza @ Adzriel AB said...

shafiq ahmad : ecehh... kulaan niring dahhhh..

Liza @ Adzriel AB said...

Muhaimin : goreng garing pun sedap

Liza @ Adzriel AB said...

mama tims : ikan pekasam lah yang oii. ikan wadi tu org banjar je yg panggil.

Liza @ Adzriel AB said...

BlueberrY CheesE : janji sedap... terliur tengok

Dinas Aldi said...

rupanya ikan wadi tu ikan pekasam ya. bertambah vocab hari ni :)

Liza @ Adzriel AB said...

Dinas Aldi : vocab banjar tu kak dinas.. he..he..

Ibu Muda 30series said...

telan air liur nengok gmbr lauk kak liza ni...

akak..nk p kenduri ujang ke? kalau nak, wani pon nk follow..hihi..leh kenal2...segan plak kalau xde geng :(

Liza @ Adzriel AB said...

Aku Ibu Muda : nanti ada rezeki akak bagi wani merasalah pulak ye..

nak juga.. roger fb

Suara Kalbu said...

Sedapnya ikan pekasam kak. Hari tu mak mertua ada bekalkan pada ida masa balik batu Gajah...

Malam ni gorenglah makan dgn nasi panas perghhhhhhhhhhhhhhhhh