iklan

Followers

Pages

Saturday, 16 February 2013

Teachers! You are great! Love u!

Setuju dengan kata-kata Edu Cahayaku Sdn Bhd. Tidak kiralah guru tadika, guru sekolah menengah, guru sekolah rendah, guru sekolah ugama, guru IPT (pensyarah), guru menjahit, guru memasak, guru ilmu mempertahankan diri dan segala macam jenis guru asalkan ilmu yang diberi itu halal dan bermanafaat... memang dituntut agar kita menghormati mereka. Tanpa mereka siapalah kita untuk menjadi pandai dalam banyak perkara. Hormatilah guru-guru kita, guru-guru adik-beradik kita, guru-guru mak ayah kita, guru-guru anak-anak kita, guru-guru saudara-mara kita, guru-guru para sahabat kita dan tentulah semua para guru.


Kalau kurang jelas... Ni aku copy paste dari facebook :

Sebagai seorang pengusaha TADIKA mmg banyak Dugaan yang kita lalui. Begitu juga dgn guru. Tugas seorang guru adalah tugas yang paling mulia di sisi agama dan di mata masyarakat. Tapi bukan guru TADIKA.

Sesetengah ibubapa merasakan bahawa guru TADIKA NI tidak sehebat mana. Tapi tahukah mereka betapa susahnya tugas yang disandang Oleh guru2 ini. Bayangkan Dari menulis, membaca, mengira sehinggalah ke 'toilet train' siapa yg ajar. Guru2 yg kerdil inilah yg bertungkus lumus dan tidak jemu2 mendidik sehingga pandai 3M dan semuanya.

Najis, air kencing, hingus, muntah adalah mainan kami. Ada yg datang ke TADIKA dgn tidak mandi. Berkutu. Kuku yg panjang. Guru2 inilah yg dgn rela hati melakukannya. Mandikan, ketipkan kuku2 Malah Ada yg SAMPAI kutu di Kepala pun di proses.

Setakat mana masyarakat kita menghargai tugas guru2 TADIKA ini? Emmm....Ada tu sampai hujung tahun pun tak ucap terima kasih apabila anak dah pandai membaca. Tidak di nafikan Ada yg terlalu menghargainya SAMPAI kita Sendiri Akan berlinang airmata bila kata2 yg diluahkan sungguh menyentuh rasa.

Apa pun kpd saya dan ANDA guru2 TADIKA kita harus merasa bangga kerana kita lah orang yg bertanggungjawab mendidik anak2 ini untuk menguasai 3M dgn penuh kesabaran Dari peringkat awal lagi.

Untuk itu saya dgn Bangganya TABIK spring kpd semua guru2 yg berkhidmat untuk mendidik anak2 di Seluruh Malaysia. TEACHERS YOU ARE GREAT........hats off !

2 comments:

Muhammad Izuan said...

di sekolah rendah, guru2 tahun 4, 5 dan 6, penting... tapi lebih besar lagi jasa guru2 tahun 1, 2 dan 3...

MumMe said...

mcm2 cerita anak2 kecil dan ibu bapa mereka kak liza...seperit mana sekalipun komen yg diterima dr pelaggan mahupun masyarakat yg x memahami, keletah kanak2 sentiasa menjadi penawar...