iklan

Followers

Pages

Tuesday, 28 April 2015

Bidang hartanah pula untuk 2015

Tahun 2015 semakin berganda kesibukan aku hingga mood nak berkarya di blog ni jadi ke laut. Tapi sayang tetap sayang dengan blog ni. Tetap sayang dengan sahabat-sahabat blogger terutama yang aku kenal sejak 2010. 5 tahun sudah rupanya ye!

Apalah yang berganda sangat sibuknya tu? Macam biasa kerjaya sebagai UTC (Unit Trust Consultant) tetap aku teruskan. Kerjaya sejak 2006, maka databased client tu dah ada aku bina untuk mereka ulang melabur silih berganti setiap bulan. Pun jika ada yang baru bila ada dapat referal saja. Aku bukan jenis yang rajin buat 'cold call' atau buka 'booth' pun sebenarnya. Alhamdulillah! Rezeki tak putus daripada kerjaya ini.

Kawan2 NPR Puchong yang pergi course sama hari dgn aku

Dengan Mr. Siva, President MIEA
Bermula hujung tahun 2015 aku mula berjinak dalam bidang hartanah atas dorongan Encik Hubby juga. Dah lama sangat sebenarnya dia usha aku join bidang ni. Aku je yang rasa belum ready.

Akhirnya pada awal tahun 2015 ini aku daftarkan diri sebagai REN (Real Estate Negotiator) di agensi Nilai Properties Realty Sdn. Bhd. cawangan Puchong atau singkatannya kami panggil NPR Puchong.

Kalian boleh risik listing-listing properties yang aku nak jual kat laman web rasmi NPR Puchong :


Alhamdulillah, semua listing yang aku dapat tu melalui referal sahabat fb, sahabat zaman sekolah, jiran-jiran dan ahli keluarga.

Tahun ini juga ada dua orang anak aku yang bakal hadapi peperiksaan penting iaitu SPM dan PT3. Dan anak yang bongsu pun bakal nak masuk ke darjah 1 tahun depan yang aku kena pastikan dia sudah mahir membaca sebelum melangkah ke alam sekolah rendah.

Memang sangat sibuk dengan rutin kerja hampir 7 hari seminggu sekarang sejak join REN ini. Sibuklahkan sebab baru nak membina kestabilan dalam bidang hartanah. Syukur sebab pengalaman buat sales dalam unit trust juga membantu aku untuk buat kerja lebih cepat. Apa yang perlu hanyalah lengkapkan diri dengan ilmu-ilmu hartanah untuk menambah keyakinan diri dan dapat sampaikan ilmu tu kepada para pelanggan dengan baik.

Perlu diingatkan bahawa ada perbezaan antara Broker Tanah dan REN. Umpama kerjaya yang berlesen dan tidak berlesen. Aku memilih yang berlesen untuk kebaikan diri aku sendiri dan para client juga.

Jangan tak tau, inilah nama sebenar aku. He..he..

Sijil daripada LPPEH
Aku memilih MIEA untuk hadiri course 2 hari untuk dapatkan sijil kat atas tu sebagai mengesahkan aku boleh menjalankan aktiviti sebagai REN yang berlesen dan berdaftar.


Setiap bulan mereka akan keluarkan jadual course di :


Selepas dapat sijil ni depa akan bagi tag. Yang itu aku kena tunggu lamalah pulakkan. Jadi ke mana-mana pun aku akan bawa sijil ni sebagai mengesahkan yang aku ni adalah REN yang sah.

This is my card... 

Ada peringatan untuk para broker dan perunding hartanah :

Peringatan Kepada Broker & Perunding Hartanah

Mulai bulan April 2014, tindakan keras akan diambil ke atas broker-broker hartanah (ejen tidak berdaftar). Tindakan undang-undang itu termasuk denda (sehingga RM300,000) dan penjara (sehingga 3 tahun).

Pastikan anda berdaftar sebagai perunding hartanah di bawah seliaan ejen hartanah berdaftar atau terima padah yang menanti.

Hanya ejen hartanah berdaftar & perunding hartanah berdaftar dengan Lembaga Penilai, Penaksir & Ejen Hartanah (LPPEH) serta tuan punya hartanah sahaja yang dibenarkan menjual dan menyewakan hartanah.

Selain daripada mereka yang disebut di atas, tidak kira anda adalah abang, kakak, pak cik dan sebagainya kepada tuan punya hartanah, anda adalah sebenarnya seorang broker dan boleh diambil tindakan undang-undang.

Sumber peringatan : Blog Hartanah Sifu

Jangan lupa add fb Kak Liza https://www.facebook.com/adzriel.ab

1 comment:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Memang tengah naik bidang hartanh sekarang ni. Bagus untuk buat income.