iklan

Followers

Pages

Monday, 28 March 2011

GEGAR BLOGGER BARU !


Ben Ashaari tanya kenapa aku pilih gambar ni? Curi dari blog dia!

Suka benar aku dengan gambar burung ni. Burung apa ni Ben? Ha..ha... jahil betul aku kalau nama-nama burung ni. Gambar aku ambil dari Entry Ben Ashaari yang bertajuk : Bila si dia belajar anyam ketupat. Banyaklah ketupatnya ye Ben! Ni burung betina atau jantan?

Gambar ni menceritakan pelbagai kisah dari sudut yang berbeza dan dari pelbagai minda. Aku melihat kepada si burung yang hanya boleh terbang dan berkaki namun mampu ia mencipta keajaiban menganyam sarang yang kukuh. Kukuh ikut standard burung la.. Bangunan pun boleh runtuh dengan tsunami.

Si burung hanya menggunakan paruh anugerah Allah untuk mengadun sarangnya dari helaian-helaian rumput halus. Begitu sabar dan tekun si burung berulang-alik berkali-kali dari tanah untuk mencapai helaian rumput lalu terbang ke tapak sarang menyambung tugas anyaman sarangnya hingga siap.

Hasil anyaman amat memberansangkan. Ianya kukuh untuk membendung berat si burung itu bertelur hinggalah zuriatnya itu lahir dari telur-telur yang ditetas. Mampukah kalian membina keteguhan sarang yang sama?

Setiap hamba dan makhluk Allah itu di cipta dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Allah itu maha mengetahui. Maka jangan kita terlalu meratapi kekurangan hingga terlupa menggunakan kelebihan yang ada pada diri kita. Kita hendaklah berusaha, selebihnya serahkan pada Allah untuk menentukan keputusannya.

Ben Ashaari tanya lagi apasal aku jadi blogger?
Aku memang suka bercerita. Blog ini umpama merekod segala perkara yang ingin aku taipkan. Boleh juga sebagai kenangan buat anak cucu aku nanti. Betapa rock, brutal dan sentimental juga nenek diaorang ni. Aku ni kadang-kadang terlupa. Adakalanya aku baca semula entry-entry lama yang dapat mengungkap kenangan lama yang mungkin manis, sedih dan lucu. Aku ingin juga kongsikan pengalaman-pengalaman aku yang mungkin dapat diambil teladan dan pengajaran oleh sebahagian orang.

Ben Ashaari tanya blog mana yang menjadi pilihanku hari-hari?
Wah! Soalan yang sama dalam segmen pertama aku tapi hasilnya 4 orang je?? Ben Ashaari boleh 400! Jawapannya aku copy je lah! Nak berapa ni Ben? Selain Ben dan Eqbal, akak bagi 10 blog lagi! Wajib aku terjah hari-hari!

26 comments:

Ummiross said...

Liza (cewah muali hari ni nak panggil Liza lah,ikut Hanis Azla) ni memang baik, ummi tengok selalu promote blog member2,tulusnya hatimu ,tq so much.

Ummi pun selalu ziarah ke sini, peristiwa yg simple pun jadi menarik bila diolah oleh Liza ni, patutlah dia rajin menulis..

azzey said...

Nice plak gbr tu..:)

Puan Kutu said...

terpesona dengan cerita burung tu..indah dan puitis..:)

So Shy Lady said...

akak pon kdg2 bukak blik n3 lama2.
suka ingat blik especeli my sweet memories ;)

solo molo said...

salam singgah dan ziarah...
gegar blogger baru !!!~

manueng said...

hehe...time kasih sbb slalu singgah lensajingga=)

p/s: sy pun tkejut tengok segmen encik ben ni mcm segmen akak...huhu;)

Zue Cancer said...

singgah disini...rajin2 berblogging ye.. :)

http://onlymezue.blogspot.com

MiSzy DiaN said...

salam singgh cni.. :)
jalan2 cari blogger baru :)

c-tea said...

hai..singgah dari segmen encik ben..salam terjah...jom merapatkan ukhuah..

http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

nurul nadia nasir said...

salam singgah dari blog BA!hehe keep it up in blogging :)

Zura said...

assalamualaikum tuan umah...
singgah jalan dari blog en BA kita... jom singgah ke blog saya yang tak seberapanya...i follow u...u follow me ye...hehe~~

mynameismy said...

kite singgah n folo sini ye!^_^

http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/03/gegar-blogger-baru.html

iekah said...

hye..
terjah u from BA..
gegar blogger baru..!
heppy blogging!

ade mase singgah la my teratak
http://iekahridzuan.blogspot.com

follow u =)

fashah84 said...

salam ziarah....

suka blog ni...
smoga terus berjaya dlm dunia blogging....

lenloy said...

Salam kenal, dari blog encik ben

Fuuyooh said...

salam kenal.. saya pak aji.. dtg dari blog Hj ben..

mas saari said...

singgah dari segmen BA
salam perkenalan!

sama2lah kita bersatu wahai blogger2 baru!

FARISZ@AZ.Com said...

follow your blog.
JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com
Hakiyat dan hakikat si telur

fizah said...

datang dri segmen AB...salam perkenalan

SiS NaD said...

SaLaM ZiaRaH DaRi SiS... JaLaN2 SaMBiL TiNGGaLKaN JeJaK DaRi BLoG aBG BeN... JoM MeRiaHKaN DooNia BLoG MaLaYSia!~ (^_____^)V

fahmie firas said...

Saye pon join segmen abg BEN
Salam Kenal..
Nice blog sahabat..
best dapat follow ur blog..
keep moving on..
klu free singgah ke blog saye..

http://purplebloggerboyz.blogspot.com/

Rahmad said...

salam singgah..
n follow u blog dr segment abg ben..

http://ceriterahmad.blogspot.com/

Lulu caldina said...

keep it up...dengan tekad dan semangat, tak mustahil kita akan berjaya juga dalam dunia blogger...yeah..

sha said...

oo, sebab nak kasi anak cucu baca ek? bagus2, boleh buat simpanan sejarah. hihi~

Cikin said...

hai :)
cikin singgah sini dari blog BA .

pRiNCe said...

salam perkenalan..sy pun blogger baru..:)
tapi tak dapat join...:(

harap awak sudi jadi kawan sy...