iklan

Followers

Pages

Friday, 11 July 2014

Karipap tiga segi Teras Jernang

Hampir setiap minggu aku akan beli karipap kat gerai kawan aku ni. Bukan sebab dia kawan aku tapi sebab sedap. Anak-anak paling suka karipap inti sardin. Nak harap buat sendiri memang malas le.


Ni dia karipap segi tiga sebab bentuk dia yang hampir begitu. Gerai dia kat jalan utama (Jalan Teras) Teras Jernang, Bandar Baru Bangi. Berdepan dengan restoran Haji Othman.

Kadang-kadang aku beli yang frozen je. Tapi yang frozen tu dia tak jual kat gerai ni. Saper nak yang frozen kena orderlah dulu.

Dia tak ada jual kuih lain, hanya karipap ini semata-mata. Sapa kata jual karipap saja kurang bagus berbanding orang yang jual pelbagai jenis kuih.

Hari-hari dia buat karipap dalam 300-400 biji dalam masa 2-3 jam. Buat kat gerai tu jugak, goreng kat situ jugak.. memang fresh dari kualilah.

Dia boleh buat satu karipap dalam masa 12 saat. Laju jugak... kejap je aku tengok dia klim tepi karipap tu.

Sibuk menggoreng karipap, nak standby untuk orang balik kerja katanya. Takut nanti tak menang tangan nak melayannya nanti.


Saper belum try rasa boleh singgah kejap bila datang ke Bangi. Karipap ada inti perisa daging, sardin, kentang dan ayam. Yang paling laris tentunya sardin.


Nah aku bagi map lokasi gerai. Lebih kurang kat situlah. Kalau datang Bandar Baru Bangi, jangan lupa cuba karipap Aleya Frozen. Dekat dah dengan Akademi Percukaian Malaysia, GMI, UniKL MFI dan Kolej Polytech Mara.


1 comment:

jeBateja said...

wow.....lwh jadi pakar karipap ni....hebat