iklan

Followers

Pages

Thursday, 22 December 2011

PMR 2011, syukur alhamdulillah...tahniah kakak!

Tiba di SMK Jalan 4, Bandar Baru Bangi agak lewat dalam pukul 12 tengahari. Aku terus menuju ke kaunter pejabat sekolah. Orang pun dah tak ramai. cuma ada 2-3 orang saja di depan aku menunggu giliran. Sementara menunggu tu sempat aku bergurau dengan anak aku Aishah "Kalau result tak ok, tangan mama 'dush' kakak. Kalau excellent pun, mama tak nak cium kakak!".

Aishah cuma menjawab "Teruknya mama!" sambil ketawa. Aku memang suka mengusik anak-anak aku.

Slip keputusan periksa PMR dah pun sampai di tangan aku dulu sebelum anak aku Aishah sendiri yang melihatnya. Tengok ada banyak yang A, lega! Alamak! Ada pulak satu yang B, mesti Geografi ni.. Aku belek ke kiri slip keputusan, memang sah Geografi. Aku bagi slip tu pada Aishah dengan muka selamba.

Aishah tersengih gembira "Alaa.. spoillah Geografi dapat B!".

"Sekarang mama nak cium kakaklah, meh sini!", aku mengusik dia sambil mengacahkan tangan aku pada dia.

"Ahhh... tak naklah!", Aishah mengelak. Adiknya Asyikin yang ikut sama cuma ketawa je.

Bukan aku nak peluk pun, saja suka mengusik dia. Syukur alhamdulillah! Bagi aku ini dah kira excellent untuk dia. Macam miracle aje rasanya.

Aku terus SMS hubby aku "7A, 1B".

Kenapa aku kata miracle kerana result examnya sebelum ni memang agak menakutkan hingga trial exam pun dia cuma mampu dapat 3A, 5B. Aku pernah menyatakan rasa hati aku tentangnya di entry "Bijak akal cantik budi bahasa".

"Buktikan kakak!", antara kata-kata yang sering aku ucapkan pada Aishah. Apa yang nak dibuktikan?

Buktikan teknik belajar yang santai juga mampu mendapat keputusan periksa yang cemerlang. Bukanlah terlalu bersantai tetapi jangan terlalu gila study hingga lupa nak berehat. Seperti yang aku ceritakan di sini, "Kecil-kecil dah mata duitan".

Cara Aishah study agak simple, yang pasti lebih rajin sikit daripada aku dulu le..he..he.. ada dalam entry Studyku dengan Kitaro. Dia lebih rajin menyiapkan homework yang cikgu beri berbanding aku dulu.

Aishah semasa berusia setahun lebih di atas motorsikal arwah abang Sudin.

Sama je dengan perangai adik aku dulu, menurun perangainya pada anak aku si Aishah. Aishah tersenyum bila aku katakan adik aku yang di panggil makcu pernah menjadi best student PMR pada tahun 1996, tahun kelahiran Aishah. "Wow!", kata Aishah. Mak cunya yang sekarang dah jadi tokey tudung di Asterisk Boutique.

Tahun depan ada yang bakal mengambil peperiksaan UPSR, tentulah anak aku Asyikin yang tembun pipinya lagi comel tu. Yang ini nak kena diingatkan selalu, kalau tidak dia akan selamba aje tak study lansung. Itulahkan, lain anak lain kerenahnya.

Nak tips belajar? Simple je! Boleh ikut, boleh juga tak ikut : Share tips belajar.

p/s : Tahniah buat kakak (panggilan aku buat Aishah!)... 

18 comments:

sitiezahim said...

tahniah...hebat la tuh tau..saya dulu PMR pon 3A aje kak liza..hahahaha...

diana said...

tahniah Aisyah...
jangan lupa ucap terima kasih kat mama tu ye???hehheh...
teruskan usaha tau..
zaman sekarang kalau ada pelajaran tapi tak de duit pun orang pandang tinggi dan sedia bantu apa2 yang terkurang..tapi kalau banyak duit pelajaran tak de,duit pun boleh hilang..ok..??
tahiniah jugak untuk kak liza ..:)

ct rahani said...

tahniah kakak.. semoga terus berjaya.. amin..

Suara Kalbu said...

Waaaaa.... Tahniah utk kakak dan kak Liza sekeluarga. Teringat masa zaman2 saya nak pegi amik result dulu, pegi sorang2 jer takde mak ayah teman,.. gigil2 lutut.

Hanis Azla said...

tahniah utk Aishah dan mamanya yg cukup sempoi.. auntie tumpang bangga juga ni.. Alhamdulillah..
tak lama lagi dptlah hadiah yg dihajati sgt tu yer.. syoknya..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam..tahniah sis, alhamdulillah.bergenang air mata saya baca entri ni.sgt gembira hati ibu bila anak berjaya kan.

Kujie said...

seronok baca kisah anak orang di sana sini.... Angah dulu trial 1A saja, tp PMR 7A. Along tu 3A SPM tp kt uni skrg pointer 3.5 gpa, kira ok dah tu....dia menjadi lebih baik dari semalam, itulah kejayaan yang sebenarnya

Dunia Realiti a.k.a Elih said...

Tahniah kakak :)

Wah! hebat jugak anak pompuan kak Liza ni..semoga teruskan usaha hingga ke menara gading..

aimie amalina said...

weee
tahniah utk anak akak=]
hebattt la tuuu
hehehehehe

Dinas Aldi said...

Alhamdulillah, tahniah Aishah! Lepas ni sure dapat DSLR tu!

MumMe said...

tahniah pd anak kak liza dan mamanya juga...

ummiross said...

Alhamdulillah, tahniah Aisyah, tahniah jugak buat Liza menjadi sumber motivasi Aisyah..

mas saari said...

tahniah kakak! nanti masa SPM dapatkan semua A..

zati embong said...

tahniah utk kakak dan anak. tumpang happy. O.o

Muhammad Burn said...

dpt la ye dslr. hehe... berjaya dia, bmkna kak liza sendiri seorg yg cakna... sbb pelajar xkn berjaya kalau ada parent yg buat x kisah ttg pljrn ank2...

Bapak said...

tahniah buat Aishah & Kak Liza sekeluarga!

Lan Bingka said...

tahniah kak.. berkat doa ibu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tahniah buat aisyah..result sy dulu sama mcm dia tp english B haha