iklan

Followers

Pages

Thursday, 4 July 2013

Kita saling memerlukan...senyum!

Kenapa ye kadang kita merasa hanya kerja kita yang mulia? Kita mungkin memandang rendah pada kerja-kerja si tukang sapu, pencuci pinggan, pemungut sampah, pelayan restoran dan sebagainya. Mungkin juga merasa sangat hebat berbanding mereka yang berpendapatan lebih rendah daripada kita?

Pernah tak kita terfikir jika tiada makcik cleaner, siapa pula yang nak mencuci tandas-tandas awam atau mengutip sampah di pejabat kita? Jika tiada pelayan restoran, tiada pula yang akan ambil pesanan.

Kita saling berkaitan dan memerlukan sesama insan dalam dunia ini. Usahlah kita merasa sombong dengan kedudukan kita yang mungkin hanya hebat pada material tetapi tidak pada budi bahasa. Mungkin hebat di mata manusia tetapi tidak di sisi Allah.

Bersabar dan berbudi bahasa tidak menjatuhkan martabat kita. Malah kita akan lebih dihormati dan disayangi. Dugaan sentiasa ada untuk semua manusia, tidak kiralah bagaimana taraf hidupnya sekali pun.

Kerani, setiausaha, mat despatch, pengurus, makcik buat teh dan ramai lagi ada peranan masing-masing untuk menaikkan sesebuah syarikat. Begitu juga jururawat dan doktor yang saling memerlukan untuk menjayakan tanggungjawap masing-masing.

Jadi... senyumlah dan bersabar! Insyaallah kita akan bahagia di hati.

2 comments:

umiawadah said...

senyum sokmo!

MumMe said...

perfectly said...semoga kita sama2 tersentuh dan insaf...ramadhan mubarak...entri khas buat kak liza dan kawan2 di blog mumme...