iklan

Followers

Pages

Saturday, 22 December 2012

Jalan jem giler dari pagi sampai ke malam!

Lebih kurang kul 11.20 pagi aku, hubby dan anak-anak bergerak menghala ke Alamanda. Putrajaya. Macam biasa kami guna Seremban Highway menghala KL dari exit Putra Mahkota. Turun saja ke highway, inilah yang kami nampak. Agak dahhhhh.... ramai yang nak balik kampung sempena cuti Krismas.

Gambar pemilik blog myardini.com
Nasib baiklah kami menghala ke KL. Mak aihhhh... panjang sungguh jem hala ke selatan. Sampai kami naik tol Bangi pun, jem masih tak sudah lagi. Kami guna jalan di Sungai Merab dan Air Hitam je. Takut juga kalau jalan utama ke Putrajaya pun jem.

Perjalanan balik dalam pukul 3.00 petang melalui Presint 14, terus lalu Air Hitam dan Sungai Merab. Tapi hubby tak memandu keluar ke tol Bangi. Kami lalu Teras Jernang dan terus guna jalan lama menghala Bangi Lama. Dari jalan lama dapat nampak Seremban Highway masih jem. Amboiii... sampai ke petang.

Tak dapat nak aku bayangkan betapa tersiksanya perasaan para pemandu waktu itu sebab mungkin ramai di antara mereka yang tidak tahu jem berlarutan hingga ke mana pun aku tak pasti. Mungkin hingga Seremban atau lebih lagi.

Antara yang tersiksa, rakan blogger aku Mak Dara. Dari Shah Alam ke Nilai saja dah ambil masa 2 jam katanya. Gara-gara "Ikut jangan tak ikut katanya!"

Gambar dari facebook mak dara lah ni.
Nak tengok lagi gambar sesak-sesak jalan raya, mak dara melaporkannya di SINI.

Bila pulak nak menyampai ke destinasi ni. Tapi ada info kata highway LEKAS clean and clear!

Ada yang tahu apa berlaku yang sebabkan jem teruk ni?
- Ada eksiden? Hati-hati memandu.
- Jalan sedang dibaiki? Tak patut buat waktu cuti perayaan.
- Dah memang kenderaan banyak sebab cuti sekolah dan cuti Krismas? Sabar je!

4 comments:

ummiross said...

Banyaknya kereta, setiap kali musim perayaan macam ni lah kan.

luqman zakaria said...

itu gmbr makdara nk g pd..kihkih...

MumMe said...

teruk juga kesesakan kalau begitu sekali, kak liza...

diana said...

cuti ni kami tak kemana2 pun dok umah je..suami kerja..jadi tak rasa la manis nya jem itu..hahahah