iklan

Followers

Pages

Sunday, 1 May 2011

10 jenis manusia berkenaan solat

Menarik untuk dikongsi bersama kalian.

10 kategori solat yg aku dapat dari ehoza.com.

Firman Allah swt yang bermaksud, "Sesungguhnya solat itu dapat mencegah dari melakukan perbuatan keji dan mungkar" dan sekiranya solat yang kita kerjakan tidak mampu mencegah diri kita dari melakukan maksiat, maka rujuklah kembali solat kita akan kesempurnaannya.

1. Seseorang yang telah mengucapkan Dua Kalimah Syahadah dan mengaku Islam tetapi engkar baginya bahkan langsung tidak pernah mendirikan Solat sepanjang hayat

2. Seseorang yang Solat bermusim 2 kali setahun iaitu Hari Raya Syawal dan Hari Raya Korban itupun kerana mengikut majoriti ramai orang pergi Solat di Masjid.Teramat besar kerugian bagi golongan ini meninggalkan yang fardu mengamalkan yang sunat.

3. Orang Islam yang Solat kadang-kadang atau sekali sekala ikut sedap sendiri sekadar mengikut hawa nafsu maka sentiasa kerugian bagi golongan ini.

4. Seseorang yang mempunyai ilmu lahiriah tanpa ilmu batiniah mengerjakan Solat tapi sayang kosong Solatnya seperti ada jasad tanpa roh.

5. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah serta batiniah akan tetapi masih dalam katagori lalai lahir dan batin.

6. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah serta batiniah akan tetapi masih dalam katagori khusyuk lahir tapi lalai batin.

7. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah serta batiniah khusyuk lahir batin akan tetapi masih belum berasa nikmat kesedapan beribadah.

8. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah dan batiniah serta khusyuk lahir batin.

9. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah dan batiniah serta khusyuk lahir batin malahan dapat merasai nikmat kesedapan beribadah.

10. Seseorang yang cukup Solatnya 5 waktu berilmu lahiriah dan batiniah serta khusyuk lahir batin malahan dapat merasai nikmat kesedapan beribadah. Dapat merasakan nikmat kehadiran Allah SWT dihadapan dirinya. Maka terbuka hijab dimulai dari takbiraul Ihram hingga selesai memberi salam.Subhanallah.

Wallua lam

## credit to fadhli ## edited by @mel84 ##

5 comments:

Ayuni said...

thanx bg tau....

Dinas Aldi said...

terima kasih kerana berkongsi, dik

Puan Kutu said...

baru tau ada byk kategori.nice info..

padlie said...

baru tau kategori2 nih..
thanks..

ummiross said...

sama2 lah kita berusaha untuk mendapat yang terbaik, tentu sukar tapi disitulah manisnya..