iklan

Followers

Pages

Thursday, 26 May 2011

Sampul surat pun bahaya!

Sekarang urusan surat-menyurat dah kurang. Ramai yang pakai email untuk kirim berita. Lebih-lebih lagi dah ada facebook, twitter dan macam-macam lagilah maka surat-menyurat ni memang payah sangat. Boleh guna handphone aje bila nak bertanya khabar mak dan ayah di kampung.

Jangan ada anak-anak yang tak kenal apa itu setem. Alamat rumah sendiri pun kadang-kadang tak tahu. Apa pula makna POSKOD? Aku sempatlah pos surat sebelum POSKOD di perkenalkan.

Siapa yang suka tampal setem atau sampul surat guna jilat dengan lidah aje? Aku sarankan berhentilah dari terus melakukannya. Guna sedikit air atau span basah. Kalau tidak, mungkin 'Malang tidak berbau'... baca kisah ini :


Sekarang dah ada sampul surat yang boleh dilekatkan dengan hanya membuang lapisan plastik pada penutup sampul. Macam 'double-sided tape' je. Mudah. Setem tetap guna air..

8 comments:

ieda said...

uishhh .. tul tuu skrg dah advance kan sbb dah ada sampul surat yg siap dgn gam .. x perlu buat mcm dulu layie ..

teringat zaman buat mcm tuu di pejabat pos sbb pejabat pos x sediakan air .. huhuh ramai lak yg buat :))

mama tims said...

uisshhh..biar btol kak liza...kene ambik iktibar dr kejadian tur..

ummiross said...

menakutkan jugak, teringat rancangan TV 'monster inside me'...

Aku Ibu Muda said...

sukaaa jilat setem...hihiii

dulu2 la...

Daddy Ziyyad said...

zaman sebelum ada poskod ? ohh..saya memang tak tau wujud zaman tu..habis tu macam mana mereka nak hantar surat ye?

Daddy Zuki said...

jgn guna air liur utk jilat stem..gunakan air yg dibekalkan atau tampalkan gam...

saya hadir utk menjadi follower u... dulu u dah jd follower sy..sori lewat nak membalas kunjungan....bz dgn tugas...

good luck!

zukidin.blogspot.com

Sofya said...

hu3 xda dpt nak buka link tu kat opis plak..

diana said...

setem pun saya tetap guna gam..
sebab gam saya comel..
rugi tak guna..
hehehe