iklan

Followers

Pages

Thursday, 30 June 2011

Alamak! Terlebih sudah!

Aku pernah tengok youtube ni masa dalam rancangan yang dihostkan oleh Oprah Winfrey. Aku memang suka tengok show dia. Banyak kisah kehidupan yang dia paparkan dengan cara yang sangat menarik.

Youtube ini tentang tips-tips jimat belanja. Mungkin boleh ambil sebagai panduan juga. Setakat ni yang aku tau simpan kupon Tesco je untuk shopping. Dapatlah diskaun sikit dalam RM10. Jadi le! Cuma masalahnya hubby aku lebih suka beli barang di Giant.

Banyak kali dah dipesan sebelum shopping barang dapur terutamanya :

1- Sediakan senarai barang yang perlu dan penting sahaja.
2- Buat perbandingan harga dan ambil kira kualiti juga.
3- Guna kad kupon jika ada.
4- Boleh guna kad kredit yang ada rebet tapi cukup bulan bayar penuh le.


Bukan korang aje, aku pun selalu juga membeli mengikut nafsu. Kuatkan semangat agar jangan terlebih belanja yang bukan-bukan. Happy shopping!


10 comments:

Lulu Caldina said...

masalahnya dah dekat raya kak liza... "setahun hanya sekaliiiii, merayakan hari yang mulia itu...." ekeke ntah boleh ke berjimat ni

ct-kama said...

kama pun ada gak beli brg bwk senarai..tapi sorok-sorok skit takut kalau-kalau ada yg cakap main tengok harga lak...;)

ummiarissa said...

saya suka kalau nak shopping apa-apa barang sekalipun mesti bandingkan harga.contoh kalau harga satu tin susu Rm2.50 saya cari murah biarpun harganya cuma beza RM0.05.kalau beli banyak lagi jimat.

Solihin Zubir said...

sy slalu suh mak je senarai brg2 yg nk kena beli..
sy tukang beli je.. heheh.

ummiross said...

ummi selalu gak terlebih sudah, hik!

diana said...

selain tesco ada tak pasaraya lain yang bagi kad kupon??
saya selalu dapat dari tesco je..
tengah kumpul banyak2 nak guna ni..

MumMe said...

@kak liza:mmg kat sana,syok mengumpul kupon...dan mesti ada membership dgn groceries store,dpt save byk...satu lg beli masa clearance/special offer...

ghab van hal said...

aku yng lelaki nie pun kadang2 kalah dengan nafsu shopping nie...T_T

Dinas Aldi said...

kalau groceries, selalunya akan compare harga, mana yg lebih murah tapi kengkadang tu maleh jugak nak pi cari kat banyak2 hypermart..

kalau ada kupon, memang gunaaaaaaa! tapi bab buat list tu ada lemah sikit, kihkih

fadhdeela said...

betul2~!ada mbr deela tu beli brg penuh 1 troli..ngeri tgk dia membeli belahh..menakutkann!