iklan

Followers

Pages

Wednesday, 20 July 2011

Bila sidia tiada di sisi



Dah tengah malam pukul 12.02 am, aku sms hubby tercinta. Nak kiss 'gud nite!' tak boleh, sms je la!

"Gud nite yang! Anak2 pun sama. Semua tidur 1 bilik. Jimat sikit elektrik. Kul brapa skrg kat sana? Ni dah kul 12 mlm. Arif kata 'ayah tade.. Ayah vroom'.

Dah dua hari hubby ke China atas urusan kerja. Malam tadi anak-anak yang besar minta nak tidur sama kat bilik aku. Angkutlah tilam bujang lagi dari bilik bawah. Bersusunlah tilam macam balik kampung aje gayanya. Suka benarlah Arif bila kakak-kakak dan abang-abangnya ada sama.

Memang le jimat elektrik sebab bilik boy dan girl tak pasang aircond malam tadi. Semua berkampung di bilik aku. Arif tu kata ayahnya tak ada. Vroom tu maknanya ayahnya naik motor. Suka benar kalau ayahnya bawa dia jalan-jalan naik motor.

Kecohlah bila dah semuanya dalam satu bilik. Elok nak tidur awal jadi lambatlah pulak. Eii...geram juga! Esok nak sekolahlah woii! Mama nak hantar semua orang sebab ayah korang tak de! Ishh..ishh... Anak-anak aku rajin bergurau dan loyar buruk juga, macam maknyalah ni!

"Gd nite semua...ayah baru nak tido...letih perjalanan... masa tak berbeza... semua jgn nakal2... ayah ok... sayang semua"

"Sayang ayah juga! Good night ayah!", balas Asyikin dengan lisan. Macamlah ayahnya dengar ..he..he.. Cepat juga hubby balas SMS aku tadi, 12.05 am. Ayah kata jangan nakal-nakal tau... ha..ha.. gelak budak-budak tu!

Bila hubby tak ada, paling kalut adalah waktu pagi. Aku mesti hantar Aishah,15 ke sekolahnya diSMKJ 4, Bandar Baru Bangi seawal 6.30 pagi.

Target bergerak semula dari situ mesti selewat-lewatnya pukul 6.50 pagi supaya dapat sampai semula ke rumah sebelum pukul 7.10 pagi. Itu pun dah kira lewat. Jika lewat keluar selepas 7.00 pagi dari Bandar Baru Bangi akan menyebabkan aku terpaksa berdepan dengan kesesakan lalu lintas yang baru bermula di situ. Tol mesti guna Smart Tag, barulah lancar.

Semasa memandu dalam perjalanan balik aku akan call Amirul,13 untuk pastikan adiknyaAsyikin,11 dan Azri,9 dah siap mandi, berpakaian dan buat jadual. Bila sampai je, mereka terus masuk kereta kecuali Asyikin yang terpaksa tunggu Arif,2 yang masih tidur di bilik. Terpaksalah mendukung si kecil tu pulak.

Aku akan hantar tiga orang anak ke SMK dan SK Bandar Seri Putra, dua buah sekolah. Aku perlukan masa dalam 5 ke 6 minit untuk selesaikannya sebab kelas masuk pukul 7.20 pagi. Akhir sekali barulah aku hantar Arif ke rumah pengasuhnya.

Jika hubby ada, dialah yang akan hantar Aishah ke sekolah sebab hubby pun kerja di Bandar Baru Bangi juga. Kira sehaluanlah tu. Perjalanan pergi dan balik hantar Aishah mengambil masa paling cepat selama 30 minit. Kalau jem, memang lari targetlah masa aku. Jadi tak bolehlah nak berlenggang kangkung bila berjalan..he..he..

Kalau terlewat, terpaksalah anak-anak tulis nama di guard house. Kesiannn..! So.. jangan bangun lambat! Seorang terlewat, semua terkena!

Sabar ye... Jumaat ni daddy korang balik le! Insyaallah, semuanya kembali seperti sediakala.

8 comments:

A.s.t.i.n.a said...

sobsss sobsss pilu dgr anak2 ckp gudnite verbally tu...

superwomen aaaa kak liza..
ai adore.. ai adoreeeee

Aku Ibu Muda said...

fuhhh...mengah wani baca kakliza...hehe

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

anak2 adza pun selalu mcm tu bila somi keluar outstation habis riuh bilik dibuatnya kan hehe

diana said...

mak aih!!saya yang baca pun terasa tekanan nya nak hantar anak2 kesekolah tu...
hahhahaah...
padat la kak!

Ummiross said...

mama tido dengan anak2, kesian papa tido sorang2, hik!

fadhdeela said...

bgsnyer akak arrange masa!! ssh erk bile dah ada keluarga nie..!! kagum2 :)

Daddy Ziyyad said...

Takpa..daddy balik nanti tu bawa balik ole ole dari China...:)

NaeBlog said...

haha, K.Liza memang senam tahap super ni...
baca cerita k.Liza ni macam baca laporan yang sangat padat... Rasa macam sama-sama kelam kabut... haha
Terbaek Ibu ini!!!