iklan

Followers

Pages

Thursday, 28 July 2011

Terlebih makan buah kurma!


Rotab, kurma segar yang dah masak... sedapppp!!! Gambar dari SINI.

Tak tau nak breakfast apa pagi ni. Bukan tak ada bahan... kalau nak buat roti dengan telur pun boleh aje. Tapi memang sajanya jenis malas nak masak bila dah sorang-sorang kat rumah.

Ternampak buah kurma yang jiran bagi semalam, bukan rotab tapi yang dah kering. Aku pun bangun ke dapur makan dulu 2 biji jamu Sihat Wanita dan 2 biji jamu Herba Angin. Jamu Serapat aku biasa makan sekali je waktu malam. Mau jamu? Klik SINI.

Lepas tu aku capai plastik buah kurma. Makan satu persatu macam makan kacang je lagaknya.

Buah kurma ni banyak khasiatnya. Boleh search kat google dengan keyword "khasiat kurma".

Aku suka makan kurma sebab tenaga yang diserap adalah serta-merta... baca SINI.

Aku pernah terbaca, sunat makan kurma dalam bilangan yang ganjil yakni 1,3,5 dan 7. Tapi aku ni dah habiskan sebanyak 21 biji ni! Memang bilangan ganjil, macam terlebih sudah je!

Cenderahati di bulan Ramadhan : Sweet dates, apricots, pistachios, cookies!

10 comments:

shahjiehan said...

saya pon suka buah kurma! heheh.. sedap kan....

Hanis Azla said...

21 biji sekali makan mmg byk tu kak.. saya paling banyak boleh makan pun 3.. tp mmg klu nak puasa makan kurma sebiji pun mmg dah cukup tenaga sehingga waktu berbuka.. byk betul khasiatnya kan..

Cik Eka said...

eka pun suka sangat makan kurma..sangat2 suka..hehehe
tak bulan posa pun rumah eka ada kurma...hehehehe

tapi kalau kat rumah..kalau kurma Rotab bam,memang cepat habis..mak eka lak suka kurma saffiya yusop taiyob..tak manis dan keras

mama tims said...

mmm..mmg sedap kurma kak..tp saya selalu lyn bln pose jelah..heheh..

diana said...

tak suka yang dah di campur dengan gula.manis melampau.saya suka yang segar punye..tak la manis gula.

mas saari said...

saya pun suka makan kurma kak! stok kurma sentiasa ada kat rumah walaupun bukan bulan puasa...

anak2 pun suka!

Ummiross said...

kurma yang baru nak masak macam dlm gambar liza tu memang sedap, masa pegi umrah dulu, ummi beli makan dalam bas, rangup macam makan jambu pulak, best!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Wah..sampai 21 biji Akak telan..memang banyak tue..

Jamal pulak suka buah kurma yang dalam die ade buah badam..sedap..

NaeBlog said...

K.Liza, terlebih makan kurma takpa... banyak khasiatnya
Saya ni terlebih makan rambutan... suara pun dah serak... Jom CUTI!!!

armouris said...

lagi info tentang kurma di SIHAT SELALU - Khasiat Kurma