iklan

Followers

Pages

Friday, 25 February 2011

Menyongsang arus

Inilah keluhan salah seorang teman facebook aku. Aku terangkan sikit maksudnya kalau tak berapa jelas.

Dia komen tentang seorang insan yang tersalah exit tol kat highway. Insan ni tak nak terus melalui tol tu dan U-turn. Sebaliknya sanggup undur kereta dan cuba masuk semula ke highway.

Sama ada insan ni nak jimat tol yang mungkin seposen dua atau takut u-turnnya jauh sangat. Aku pun selalu juga nampak perangai macam ni. Memang tak setuju lansung.

Jangan kerana nak jimat seposen dua duit tol atau minyak atau malas ;

akibatnya....

Mungkin kemalangan di sondol kereta dari belakang.

akibatnya....

1. Ada yang tercedera, lagi parah kalau melibatkan nyawa.
2. Kereta anda rosak, kereta orang lain pun rosak.

akibatnya....

1. Nak jimat seminit jadi berjam-jam terlewat.
2. Tak pasal2 duit habis.
3. Minda anda jadi stress.

Selamat atau tak selamat, biasanya orang akan maki hamun anda, mendoakan benda2 tak baik utk anda. Apa nak kata kalau Allah makbulkan doa orang tu!

Jadi, janganlah buat benda2 menyongsang arus ni. Kereta bergerak ke depan, bukan ke belakang. Bukan keluar dari parking, ni atas jalan raya.

11 comments:

arep_lockermonth said...

bhya tul!!cari padah tuh!


arepnakbebel: is it wrong if i??
arepnakbebel: AF9 KAMI TAKLUKI!

Adzriel AB said...

arep : pendek akal namanya tu..

Ati Masrif said...

itu sikap yang pentingkan diri sendiri

menyusahkan orang lain saje


Jom baca: ULANG TAHUN KE-10

Dda Ly said...

mungkin die tak sengaja, tp still..menyusahkan n membahayakan orang lain kan...hhuuhu

jemput ke rumah,
http//laydie-dda.blogspot.com
keep in touch ye..♥♥♥

Adzriel AB said...

Ati Masrif : terlupa nak fikir akibat agaknya.

Dda Ly : tak sengaja termasuk salah exit tu nak buat macam manakan. sebaik-baiknya teruskan & guna cara selamat utk u-turn.

Fairus Bin Mamat said...

HANYA SATU PESANKU, BERHATI2LAH DIJALAN RAYA WAHAI MAMBANG...

Hanis MY said...

stuju la kak mmg pendek akal huhu... tak syg nyawa sendiri malah bahayakan pulak nyawa org lain...

Hafzan Sarah said...

oww..hu hu
macam2 ragam la mnusia ni :)

Adzriel AB said...

Fairus Bin Mamat : mambang apa tu fairus? mambang kuning? he..he..

Hanis MY : itu le..kita pun risaukan dia.

Hafzan Sarah : itu yg nak ditegur selalu. tak kisahlah walau ulangkali tegur. sampai tak larat dengar..he..he..

a kl citizen said...

sifat manusia sentiasa cuba mengambil risiko...

MumMe said...

kesedaran safety first kurang,ni...aduhai...