iklan

Followers

Pages

Saturday, 5 February 2011

Ubat hilang ngantuk dalam kelas

Korang tentu biasa rasa mengantuk dalam kelas. Sedang cikgu mengajar, rasa macam berat benor mata. Kena pulak kalau kelas petang. Tulisan pendek tiba2 jadi panjang. Tersasar jauh! Lepas tu mulalah kalut control ayu atau control macho!

Aku ada petua nak kurangkan ngantuk. Lagi cantik kalau satu kelas buat sama2. Memang enjoy! Lecturer subjek Elektronik aku yg ajar masa kat POLISAS dulu. Kami pun enjoy juga kelas yg dia ajar. Litar elektrik yg pelik & berselirat pun mudah nak faham bila dia ajar. Itulah Encik Azhari, bukan Ben Ashaari ye! He..he.. jgn marah ye Ben!

Prinsip Encik Azhari mudah aje, biar belajar 5 minit tapi faham sikit2 daripada 30 minit dalam kelas tapi satu apa pun tak faham.

Dia ajar kami bersenam dalam kelas :

1. Mula2 kena berdiri dulu.
2. Putar tangan kanan hala ke depan (bulatan le!)
3. Putar tangan kiri tarik ke belakang (bulatan juga!)
4. Buat le serentak kiri & kanan banyak kali.
5. Tukar pulak yg tangan kanan putar ke belakang.
6. Tukar tangan kiri putar ke depan.
7. Kedua-dua tangan mesti bergerak serentak
dengan arah putaran kedua2nya bertentangan.

Bila dah buat ramai2 ni tau2 je lah suasana jadi kecoh! Hilang ngantuk! So mana2 cikgu yg baca entry aku ni bolehlah apply kat anak2 murid masing2. Bertambah eratlah kasih sayang korang dgn pelajar masing2. Memang enjoy! Kalau buat sorang2 tu kena gelak sorang2lah ye!

6 comments:

sya said...

boleh amalkan ni. tapi... kalo tgh kuliah ngantuk boleh ke nak berdiri? cam plek je.

Yellow LEOpard said...

good idea! huhu

ummiross said...

Datang belajar cara nak hilang mengantuk, dah mengantuk ni...

Adzriel AB said...

sya : memang kami buat masa tgh kuliah ramai2. tapi sambil duduk pun boleh. diri tu nk bagi kesan lebih je.. he..he..

ummiross : nk tido dah baru nk dtg..

yellow : boleh le try..

zila said...

hehe..cam best je..

Adzriel AB said...

zila... kisah benarlah tu. he..he.. kat ASBTAR tak buat gitu. tido terus..