iklan

Followers

Pages

Thursday, 21 April 2011

Lempang je! Naik lemak pulak!

Tersengih aku baca entry blog Diana "Gangguan seksual~~nak lempang ke??". Agak ganas tajuknya. Entry Diana ni memang agak ganas tapi ayat berlapik lagi. Seronok baca blog dia ni yang banyak kisah tentang realiti kehidupan kita. Hal yang kadang dianggap sinis oleh sesetengah orang tapi mampu beri kesan umpama 'bom' dalam kehidupan kita macam entry ni juga "Awak nampak cantik". Macam tak ada apa pun, sekadar memuji! Tapi korang bacalah kupasan dalam entry Diana tu. Klik je kat tajuk yang aku beri tu.

Kalau aku rasa nak lempang je pada mereka yang suka benar buat gangguan seksual ni. Tak pun dakwa sekali kat mahkamah. Pastikan saksi kuat. Kerana tangan gatal, reputasi boleh hancur tau! Seluruh hidup boleh musnah walaupun belum sabit kesalahan.

Adalah sekali masa aku kerja kilang dulu. Rasanya tergagap jugalah si mamat ni nak pertahankan diri bila aku 'sound' dia depan-depan selepas ramai dah keluar dari bilik meeting. Masa tu ramai yang sama-sama meeting. Sengaja pulak si mamat ni nak ambil buku depan aku dengan tangannya hampir sentuh dada aku. Terkejut aku dibuatnya. Ramai pulak yang tengok bila aku dengan spontan anjak kerusi aku ke belakang dan kata "apa awak ni?". Tersengih je dia... kurang asam betul.

Habis meeting aku terus jumpa dia "awak jangan cari pasal dengan saya!". Aku kira apa walaupun dia pangkat manager masa tu.. main 'awak' je dah! Memang selalu panggil gitu pun. Kadang-kadang 'abang xxx', kadang tu 'cik xxx'. Ikut sedap mulut aku je. Kalut dia menjawap soalan aku "Eh! Mana ada! Saya tak sengaja la!". "Kalau tak sengaja pun awak boleh pikirkan cara awak tu?" aku sound dia lagi. "Saya minta maaflah! Silap saya tu!" kendur suara dia. Ye laa... aku ingat dah kenal kau lebih 10 tahun, aku maafkanlah. Tapi kalau lagi sekali memang teruk aku kenakan.

Lepas tu aku mengadukan kat adik angkat aku, lelaki yang sebaya dengan adik perempuan aku juga. "Dia buat apa kak? Nak saya pukul ke kak?" adik angkat aku tanya. Aku kata biar dulu, esok lusa lagi sekali buat siaplah kau. Adik angkat aku ni bukanlah orang yang bersifat kasar, hormat orang dan peramah ala kadar je. Saja nak bergurau juga.

Aku bengang dengan mamat ni sebab kadang-kadang mulut dia tu jahat juga suka cakap benda pelik-pelik. Ramai juga budak-budak operator yang 'geli' nak dengar perkataan dia. Tapi dia berani cakap je, kalau kita gertak sikit tu menikus le. Buat pulak kalau 'gatal'nya ni bini dia tahu... terkebil le. Bininya baik aje, bertudung labuh, comel tapi nampak tegas juga orangnya. Pernah juga aku sound dia "Awak kalau nak bergurau tu pandang-pandanglah ye, saya ni bini orang, awak tu laki orang". Pening aku... dah malas nak layan.

Sekarang mamat tu pun dah pindah, adik angkat aku pun dah hilang entah ke mana. Ada sesiapa kenal Redza Adi Satria? Orang Johor, baru 30 tahun. Geram betul aku bila asyik tukar nombor handphone je. Silap juga aku tak minta nombor telefon mak dia dulu. Entah dah kahwin ke belum aku pun tak tahu.

p/s : maaflah! agak brutal dan emo sikit entry ni... Diana punya pasallah ni..he..he..

10 comments:

azwa amani said...

errmmm.....diharapkan takdelah kena gangguan seksual ni..tapi pernah kena dnegan flasher dulu....menakutkan betull

diana said...

hahah..
ganas jugak kak liza ni..
ajar gitu je lelaki2 gatal ni..
kalau kita pakai dedah2 boleh la dia bagi alasan kata salah kita..ye dak??
ni tak,memang dasar gatal..
nak jugak cari penyakit kena lempang..

Hanis Azla said...

silap orglah dia nak ambil kesempatan yer kak.. tp mmg kita kena tegas sikit.. klu tak, tak pasal2 asik2 jd mangsalah jawabnya..

Hafizah Mohamad said...

dasatnyer kak...nasib baik fiza x pernah jumpa lagi orang yang macam tu...hishhh mcm tu punya orang pubn ade juga yer...hurmmm....

-Sara- said...

mmg patut bg pelempang jelah kat dorg tuu! ishh!

hehe, emo terlebeh lak sara :D

AL-QASSAM said...

wooo.. ganas+garang=terbaik

ummiross said...

eloklah tu Liza,kalau tak berani macam tu, nanti lain kali dia buat lagi,orang macam tu tak boleh bagi muka

Dinas Aldi said...

huih melampau! memang bagus, tak bleh biar tu, mesti ajar punya!

cantekk said...

haha bagus kak...
ganaz perlu jgk ada kt ppuan...
lau tak, nti ada yg ganggu, takkan la nk tunduk je zuhud..
mati la camtu.

Puan Kutu said...

wah pernah kena gangguan seksual..akk bako jer!hehe